Skip to main content

biografie

Als jongen fotografeerde hij al, maar Duco de Vries begon zijn loopbaan als kunstschilder. Hij volgde de docentenopleiding kunstgeschiedenis en schilderen aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. In het vierde jaar van zijn studie kreeg hij een beurs om aan de State University of New York te studeren. De ervaringen in New York inspireerden hem om serieus verder te gaan met fotograferen. Teruggekomen in Nederland rondde hij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten af. Aansluitend begon hij met een studie Fotografie aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Voor zijn eindexamenopdracht in 1995 richtte hij zich op portretfotografie. Portretfotografie is zijn liefde gebleven. Hij maakte als freelance fotograaf voor diverse bladen en reclamebureaus zeer indringende portretfoto’s. Of het nu om een volkomen vrije opdracht gaat, of meer gebonden aan een aantal spelregels van het bedrijf of reclamebureau dat de opdracht verleent, hij probeert altijd de energie van het moment tussen hem en de geportretteerde vast te leggen.

Naast zijn reguliere opdrachten werkte Duco de Vries dertien jaar lang aan zijn eigen project: het fotograferen van de Rogues. Alle leden van deze motorclub uit Opmeer en Almere verschenen voor zijn lens. Hij kreeg daarbij alle ruimte om te fotograferen en kon een wereld betreden die voor velen gesloten blijft. Zo ontstond een uniek beeldverslag van dit zeer fotogenieke onderwerp. Van deze lifestylebikers fotografeerde hij de begrafenissen, bruiloften, familieleden, choppers, feesten, buitenlandse reizen en bevriende motorclubs in Nederland en de Verenigde Staten. Deze foto’s van de Rogues zijn de basis voor het fotoboek Bikers in Holland (Uitgeverij Inmerc), dat in 2007 verscheen.

Naar aanleiding van dit boek werd hij gevraagd voor een nieuw langlopend project: het fotograferen van de bekende kunstschilder Casper Faassen. Een half jaar volgde hij Faassen van zijn atelier in Leiden naar ateliers in Parijs en New York. Duco de Vries fotografeerde Faassen zowel privé als zakelijk, en tijdens het schilderen. Eind 2008 resulteerden die foto’s in het boek: Casper Faassen paintings, portrayed by Duco de Vries (Uitgeverij Van Spijk).

In 2009 verscheen zijn derde boek: Empowered Women (Uitgeverij Eve&Lilith). Daarin laat hij diverse type vrouwen zien in de kracht van hun leven in voor- en tegenspoed.

In 2017 kwam zijn vierde boek uit over de Nederlandse haakkoningin: Adinda’s World. Vol verwondering laat hij de creatieve haakwereld van Adinda zien wat hem brengt naar Catalonië, Schotse kilts en de Hollandse polder. Dit boek is te koop bij: https://www.adindasworld.com/nl/shop/boeken/boek-adindas-world-adinda-zoutman.

Zijn vijfde boek verscheen in 2022 en betreft een overzicht van zijn beste en mooiste fotografische ontmoetingen als portretfotograaf in de afgelopen 30 jaar: De Ontmoeting. Dit is te koop bij: https://ducodevries.nl/product/de-ontmoeting/

Duco de Vries geeft vanaf 1997 les aan de Fotoacademie in Amsterdam.